Snabbstart

Kom-igång-guide

Webbhjälp

Du kommer alltid åt webbhjälpen från frontBook via menyn ”Hjälp => Online‐hjälp”.

Komma igång

När du startar programmet så finns det två stora knappar som tar dig vidare

frontBook Snabbstart

Skapa projekt

”Skapa projekt” tar dig till skärmen där du väljer produkt.

frontBook Snabbstart

Markera den produkt du vill ha och klicka på nästa för att komma vidare. Vill du se mer information innan du bestämmer dig för vad som passar just detta projekt, så klickar du på ”Information” för en specifik produkt.

frontBook Snabbstart

Öppna projekt

Under ”Öppna projekt” hittar du redan påbörjade eller avslutade projekt. Här kan du till exempel skapa ett duplikat på ett projekt om man vill göra en variant.

frontBook Snabbstart

Här kan man också se projekt som börjat beställas men av någon anledning inte slutförts. Dessa får en röd markering.

Påbörja boken

Importera bilder till boken

Väl inne på arbetsbordet klickar man på plustecknet för att lägga till bilder.

frontBook Snabbstart

Projektet börjar med omslaget om du valt en bok med omslag. Vilken sida du är på ser du högst upp i bild där du har dina uppslag.

Bildrutor, dra och släpp

För att lägga till en bild i en bildruta så drar du den från bildmenyn till vänster, till rutan på sidan. Se till att du får en blå markering (se bilden) runt rutan innan du släpper bilden. Denna visar att programmet känner av att du vill släppa en bild i rutan. Får du ingen markering så prova att flytta markören något, det kan till exempel vara en textruta som stör.

frontBook Snabbstart

Den röda markering med en siffra i som dyker upp på dina bilder i listan visar hur många gånger en bild är använd i projektet.

Sidmallar och andra resurser

Längst ned på arbetsbordet finns det flikar för olika resurser som man kan använda i sitt projekt. Den vanligaste är fliken ”Sidmallar” där de olika designförslag som vi har skapat finns. Är man på omslaget så visas bara mallar för just omslag och detsamma gäller när man är på en sida.

frontBook Snabbstart

För att applicera en ny mall på en sida så drar man bara in den på sidan. Tänk på att eventuella texter eller andra formateringar som man gjort försvinner när man byter mall.

frontBook Snabbstart

Att vissa resursflikar är tomma är inget att oroa sig över, det är inte alla våra mallar som har det. Flest resurser har man i våra temaböcker, som till exempel ”Sommartema”.

Navigera bland uppslagen, samt ångra och spara

Det går alltid att ångra en ändring genom att klicka på ”Ångra-knappen” eller genom att trycka Ctrl + Z (Mac: Cmd + Z).

frontBook Snabbstart

Välj nu första sidan genom att klicka på första uppslaget.

Spara även ditt projekt genom att klicka ”Spara” eller trycka Ctrl + S (Mac: Cmd + S).

[frontBook Snabbstart]

Skapa dina sidor

Manuellt flöde

Nu är det dags att börja lägga till bilder på sidorna. Detta kan du göra manuellt genom att välja bild i menyn och dra den till sidan, notera som tidigare att du får en blir markering runt bildrutan när du håller bilden ovanför den.

frontBook Snabbstart

Sortera bildlistan

När man arbetar i manuellt flöde så kan det underlätta att sortera bildlistan, till exempel efter bildanvändning. Då hamnar använda bilder längst ned i listan.

frontBook Snabbstart

Autoflöde

Ett snabbare men inte lika fritt arbetssätt är ”autoflöde”. Observera att detta endast fungerar på böcker med färdiga sidmallar. Autoflöde tar bilderna i den ordning de ligger i bildlistan och lägger ut dem på de bildrutor som finns på sidorna, antingen tills bilderna eller sidorna tar slut.

Med autoflöde kan man skapa en bok på mycket kort tid!

frontBook Snabbstart

frontBook Snabbstart

Formatera boken

Applicera sidmallar

Vill man byta layout på en sida så är det bara att dra in en ny sidmall till sidan.

frontBook Snabbstart

frontBook Snabbstart

Filtrera sidmallar

För att göra det mer överskådligt så kan man filtrera sidmallarna efter kategorier.

frontBook Snabbstart

Beskära, skala och panorera bilder

För att skala om en bild eller flytta den i bildrutan dubbelklickar man på bilden för att öppna beskärningsvyn.

frontBook Snabbstart

Kvalitetsvarningar

Skalar man för hårt så får man en kvalitetsvarning, detta innebär att bilden inte kommer att hålla högsta kvalitet. Vad som däremot är godtagbar kvalitet är subjektivt och något som endast du själv kan ta ställning till. Har man ingen aning om detta så är det bästa att hålla sig till bilder utan varningar.

Håll även utkik efter samma varning redan när du lägger in bilder på sidorna.

frontBook Snabbstart

Lägga till och ta bort sidor

Man kan lägga till och ta bort sidor i ett projekt, detta gör man genom att gå till menyn ”Sida”:
Infoga – lägger till ett uppslag före markerat uppslag.
Lägg till – lägger till ett uppslag i slutet av boken.
Ta bort – tar bort markerat uppslag.

frontBook Snabbstart

För att vi skall kunna trycka och binda böcker på ett kavlitetsäkert sätt så kan man endast beställa produkterna i multipler om olika antal sidor.
Med detta menas att om du vill ta bort eller lägga sidor, så måste detta ske enligt produktens multipel. Enligt nedanstående exempel så måste man således ta bort eller lägga till fyra sidor åt gången för att kunna slutföra sin beställning.

frontBook Snabbstart

Kontrollera ditt projekt

Vi rekommenderar alltid att man gör korrektur och provtryck innan beställning. Som din layout ser ut i korrekturet kommer den att tryckas. För att säkerställa färgbalans, bildernas kvalitet etc, gör ett provtryck.

Skapa ett enkelt korrektur genom att klicka på knappen ”Korrektur” eller genom att gå till menyn ”Fil/Skapa korrektur”.

frontBook Snabbstart

Lägg till exempel märke till att ytan som låg utanför den röda linjen på dins uppslag nu är borta. Tänk även på att bilder som ligger över mitten på ett uppslag kan komma att beskäras något.

frontBook Snabbstart

Beställ produkten

När du är färdig med boken så klickar du på ”Beställning” för att komma till kassan.

frontBook Snabbstart

Läs beställningsvillkoren och klicka sedan på start.

frontBook Snabbstart

Din webbläsare skall nu öppnas och du kan logga in på ett befintligt konto eller skapa ett nytt.

frontBook Snabbstart

frontBook Snabbstart

Antal och tillval

Under beställningen kan man välja till eller ändra på vissa saker, ett exempel är att byta färg på en hård pärm. Det är även här du väljer hur många exemplar av produkten som du vill ha.

frontBook Snabbstart

Leverans och betalning

Fortsätt genom att välja leverans- och sedan betalningsalternativ, här kan man också lägga in eventuella rabattkoder eller presentkort.

När du är säker på dina val så klickar du på ”Bekräfta beställning”. Då skickas ordern till vårt system och efter det går det inte att ändra något med beställningen.

frontBook Snabbstart

Beställningsbekräftelse

Följande bekräftelse visas i webbläsaren.

frontBook Snabbstart

Överföring av projektet

Du skall nu komma tillbaka till frontBook som påbörjar överföringen av dina filer till oss.

frontBook Snabbstart

När du ser följande meddelande är allting klart, stäng inte programmet innan dess.

frontBook Snabbstart

Inom kort kommer du att kunna bläddra i din nya bok!

Solidaritet med Ukraina

I solidaritet med folket i Ukraina och krigets offer.
Stöd Svenska Journalistförbundets insamlingsfond för journalister och mediearbetare i Ukraina. Till SJF insamlingsfond

Skärtorsdagen stänger vår reception och showroom kl 15:00 pga dag före röd dag (Långfredagen). Trevlig påsk 🐣