Kalibrera din skärm

Förstå skärmkalibrering på djupet

Att beskriva en färg så att alla förstår nyansen är vanskligt

Om jag säger: tänk på en röd färg, så finns nu i din hjärna en röd färg som endast du själv kan beskriva. Alltså har alla som läser detta var sin uppfattning om en röd färg.

Men om jag istället säger att ni skall tänka på en röd Ferrari, så vet alla som sett en röd Ferrari vilken nyans jag menar.
Jag har på detta sätt skapat en referens till min färgnyans, vilket är viktigt när jag skall beskriva den för andra.

Vad har nu detta med en bildskärm att göra?

Du har förmodligen varit i någon TV-butik och sett en vägg full av TV-skärmar, och noterat skillnader mellan skärmarnas förmåga att återge bilden.
Samma sak gälle alla dataskärmar med den skillnaden att du inte kan jämföra dessa på plats. Vi måste då skaffa oss en referens genom att kalibrera bildskärmen till en gemensam standard, så att alla upplever en bild likadant på alla bildskärmar.

Kalibrera!

Du kan göra på två sätt; antingen med mjukvara och ditt öga eller med programvara och ett verktyg, som du under kalibreringen fäster på din bildskärm.
Kalibreringen gör så att alla som har en kalibrerad bildskärm ser bilder på lika sätt. Detta är mycket viktigt när du skall kommunicera med andra om dina bilder, kompisar, tryckerier, fotolabb eller visa bilder på webbsidor.

Manuell kalibrering

Kalibrera din skärm med hjälp av bildskärmens inställningsmeny för göra en så bra grundinställning som möjligt. Jämför med att justera ett antal termometrar så att de visar samma temperatur när du mäter.

Den inställning du först bör göra är att ställa in bildskärmens färgtemperatur. Det värde som ger bästa resultat är 6500. Ofta är enkla bildskärmar grundinställda på 9300 och det ger ett alltför blått grundljus. Detta gör du för att efterlikna ett vanligt vitt papper som betraktas i dagsljus. Därefter skall du ställa in kontrasten på maxvädet. Sedan justerar du ner ljusstyrkan så detaljer i de vita fälten blir synliga.

Det är inte säkert att du har alla inställningsmöjligheter på din bildskärm, det varierar från skärm till skärm.

Ta gärna hjälp av en gratis testbild.

Profilering

För ett ännu noggrannare resultat kan man använda ett kalibreringsverktyg som hjälper dig att ställa in skärmen och sparar sedan ner en bildskärmsprofil på din dator. Tänk på att följa instruktionerna om att värma upp skärmen och rummets ljussättning, annars blir profileringen lätt fel.

Kalibreringsverktyg finns i en mängd varianter i olika prisklasser, här kan du se några exempel.

Solidaritet med Ukraina

I solidaritet med folket i Ukraina och krigets offer.
Stöd Svenska Journalistförbundets insamlingsfond för journalister och mediearbetare i Ukraina. Till SJF insamlingsfond

Skärtorsdagen stänger vår reception och showroom kl 15:00 pga dag före röd dag (Långfredagen). Trevlig påsk 🐣