Testa din skärm

Bildskärmens jämnhet och lyskraft

För att ta reda på om din bildskärm är tillräckligt bra att använda när du arbetar med bilder bör du göra ett antal tester.
Det viktiga med bildskärmar är att de är jämna över ytan och visar mjuka övergångar mellan ljust och mörkt utan ojämnheter.

Ljusstyrkan är viktig, den är ofta bra på en ny skärm men kan på en billig skärm sjunka katastrofalt med åren.

När du gjort dessa tester så bör du kalibrera din skärm och göra detta test igen för att se om det blivit bättre.

Bilderna du skall använda för att testa din bildskärm med hämtar du längre ner på den här sidan. Klicka på ”Ladda ner bild” under varje bild nedan för att spara dem på din dator.

Du bör göra denna test i dämpad belysning. Tänk på att inte bildskärmen står mot ett fönster med motljus då får du för kraftigt kontrast.

Följande två bilder använder du för att se hur jämt din bildskärm återger tonskalan. Du skall titta efter ojämnheter som visas i referensbilderna här på sidan. Tonen skall vara alldeles jämn från svart till vitt utan färgskiftningar och blandningar (ränder).

Skrämkalibrering - Testbild
Ladda ner bild

Skrämkalibrering - Testbild
Ladda ner bild

I följande två bilder skall du försöka se skillnaden så långt det är möjligt i alla Ref 1-4 och Ref 5-6.

Skrämkalibrering - Testbild
Ladda ner bild

Skrämkalibrering - Testbild
Ladda ner bild

På en bra och rätt inställd skärm skall du kunna se rutorna i alla nivåer.
Om du ser fel här och i nästa test bör du kalibrera din skärm.

Färgåtergivning

För att du skall få en uppfattning om färgåtergivningen på din skärm, måste du ha någon form av referens att jämföra med. Färgkopior som du tittar på och jämför med samma bild på din bildskärm är ett bra sätt.

Skrämkalibrering - Testbild

För att hjälpa dig att uppnå bästa resultat erbjuder vi på Crimson gratis testbild.

När du fått referensbilden från Crimson så kan du jämföra den med bilden på din skärm. Tänk bara på att när du betraktar referensbilden så bör du titta på den med ett ljus som liknar dagsljus och inte under kontorslampan vid skrivbordet. Försök att skärma av bildskärmen från alltför mycket rumsbelysning.

Om du tittar på referensbilden tillsammans med kopian från Crimson och upplever att den inte stämmer med vad du ser på skärmen, då måste bildskärmen kalibreras.

Referensbilder

Du måste tänka på att betrakta kopiorna under en ljuskälla av dagsljuskaraktär. Titta på samtliga bilder och jämför. Bildskärmen bör stå i en dämpad neutral miljö utan kraftiga färger i omgivningen och definitivt inte mot ett fönster med ljuset rakt mot dig. Det vanligaste felet som upptäcks vid en jämförelse är att kopiorna är för ljusa eller för mörka. Mer sällan upplevs avvikelse i färg.

Nedan ser du ett antal bilder av samma motiv varav två har en blå ram. Dessa två bilder är normalbilderna, att jämföra med. De första bilderna visar hur färgerna kan driva åt något håll. De andra tre bilderna visar hur det ser ut om kopiorna är för ljusa eller mörka.

Skrämkalibrering - Testbild

Du skall naturligtvis i första hand betrakta din testbild, dessa är bara exempel på vad du skall leta efter.